Boya ve Badana İşleri ile Demir, Beton, ahşap v.b alanlara koruyucu ve dekoratif amaçlı fırça, rulo veya makine ile yüzeye uygulanan toz veya sıvı ürünlere boya denir. Boyalar içerisinde kimyasal bulundurur.Bu kimyasallar 4 gruba ayrılır. Bunlar, Bağlayıcılar, çözücüler, pigment veya dolgular ve katkı maddeleri.
Bağlayıcılar: Boyaya direnç ,yapışma,sertlik,esneklik ve koruma sağlayan kimyasallardır.
Çözücüler : Katı olan kimyasalları yumuşatmaya yarar. Örneğin; Tiner vb.
Pigment veya Dolgular; Boyaya örtücülük kazandıran ve rengi veren kimyasallardır.
Katkı Maddeleri : Boyanın tek başına etki sağlayamayacağı alanlarda; Küflenmeyi önlemek, -Güneş ışınlarından korumak ,Isıya karşı direnç göstermek v.b gibi durumlarda kullanılır.
-Boya kullanılacak alana ve çözücülerine göre sınıflandırabiliriz.
İç cephe ,dış cephe, ahşap yüzeylerde ve metal yüzeylerde olarak kulanım alanlarını belirleriz.
Su bazlı ve Sentetik esaslı olarak iki farklı şekilde çözülürler.
Boya uygulandığı alanı koruyucu ömür uzatıcı olarak kullandığı ve uygulandığı alanın makyajı kusur örtücü olduğu için her zaman en iyisini seçmekteyiz. Çünkü İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre; Boyasız yüzeylerde;Aşınma,paslanma,rutubet,küflenme,çürüme v.b olumsuzluklar 10 kat daha hızlı oluştuğu için iyi boya kullanmak uygulanacak alanın ömrünü artırmaktadır.
YAPI İNŞAAT İÇ VE DIŞ MEKAN BOYA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDER
İş yerinizin,evinizin, ofisinizin veya odanızın yani boya uygulanacak olan alanın öncelikle; Mekanın ,boya yapılacak alanın ne kadar ışık aldığı ,mekanın hangi sıklıkla kullanılacağı , özel gecelere ev sahipliği yapıp yapmayacağı , sizin canlı mı yoksa durgun renkler mi istediğinize , mekanın büyüklüğüne, firmanın renklerine ve en önemlisi de odanın görsel olarak neyi ifade etmesini gerektiğini belirleyerek boya seçimi yaparız.
YAPI İNŞAAT İÇ VE DIŞ MEKAN BOYA UYGULAMASINI NASIL YAPMAKTADIR
Boya yapmaya başlamadan önce sıvanın kuruluğuna bakılır kurumamış sıva üzerine asla boya uygulaması yapmamaktayız. Sıva kurumuş ise boyama öncesi hazırlıklara başlarız. Öncelikle boya yapılacak alanda ki çukur ve boşlukları kapatırız. Duvarda ki tüm fazlalıkları kazırız eğer boya yapılacak duvar alçı sıva ile kaplanmışsa zımparalar sonra bezle sileriz. Boya uygulamasında altın oran yakalamak için hep yukarıdan aşağıya doğru uygularız. Çünkü damlayan boyalar aşağı indikçe kapanır ve damlamada azalır . İç mekanda en zor boya tavan boyasıdır bu yüzden önce tavan boyasını yaparız.Tavan boyası bittikten sonra kenar ve köşeleri boya bandı ile yada köşe fırçasıyla yapar duvar kısmını boyamaya geçeriz. Dış cephe boyalarında ise yine yukarıdan başlar iskele yardımıyla boyayarak aşağı doğru inerek boyama işlemini gerçekleştiririz.
Ahşap ve Metal boyama işlerinizi de aynı titizlikle yapmaktayız.